Effect van benoemen van emoties en gevoelens

emotiekaart   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het heeft effect op je emoties en gevoelens: je hele koelkast vol met gele briefjes, praten tegen jezelf, je therapeut of je beste vriendin, het schrijven in je dagboek.

Je voelt je er beter door.

 

Het benoemen van je boosheid, verdriet of frustratie heeft een helend effect. Daarom moedigen we elkaar aan te vertellen wat ons dwars zit.

Daarom is het belangrijk om kinderen die bang of boos zijn te laten vertellen wat ze voelen.

 

Door het benoemen van onze gevoelens veranderen we onze hersenactiviteit en worden we kalmer. 

 

Cognitieve neuro-wetenschappers hebben aangetoond dat de amygdala van proefpersonen actief wordt als ze een foto te zien krijgen met een boos of angstig gezicht. De amygdala is het centrum van je hersenen dat beoordeelt of een gebeurtenis of ervaring goed of fout is. Of- met andere woorden of de gebeurtenis veilig of bedreigend is.

De amygdala wordt ook wel de “thermostaat voor mogelijke bedreigingen” genoemd. Wordt de amygdala actief dan komt het lichaam in actie om te reageren op de bedreiging en treedt de stress respons in werking.  

De amygdala blijkt ook actief te worden als de foto’s met de boze of angstige gezichten subliminaal (=onbewust) aan de proefpersonen worden getoond.

Met andere woorden: als de foto’s met een angstig of boos gezicht zo kort worden getoond dat het niet eens tot je bewustzijn doordringt dan nog wordt je amygdala actief en zet deze je lichaam in actie om te vluchten, vechten of te bevriezen.

 

UCLA professor psychologie Matthew Liebermann en zijn onderzoeksteam gebruikten deze kennis en gingen een stapje verder om het effect van het benoemen van een emotie/gevoel op de amygdala had te onderzoeken. 

Ze onderzochten twee groepen proefpersonen met behulp van de functioneel MRI (fMRI). Beide groepen kregen foto’s met angstige of boze gezichten te zien.

De proefpersonen in onderzoeksgroep moesten aangeven of het gezicht boos of angstig was.

De proefpersonen in de controlegroep konden kiezen tussen een mannelijk of vrouwelijk gezicht.

Bij de onderzoeksgroep bleek een duidelijke afname van de hersenactiviteit van de amygdala. De amygdala van de controlegroep daarentegen bleef actief. 

 

MRI  ventrolaterale prefrontale cortex

Daarnaast bemerkten de onderzoekers nog iets anders.

Bij de onderzoeksgroep die de emotie van het gezicht op de foto moest benoemen werd een ander gebeid van de hersenen actief namelijk de rechter ventrolaterale prefrontale cortex.  

 

Van dit hersengebied, omcirkeld met een rode lijn op de de MRI afbeelding hiernaast, is bekend dat het onder andere actief is is als we in woorden denken aan een emotionele ervaring, als we bezig zijn een emotionele ervaring te verwerken en als we proberen een ander gedrag aan te leren naar aanleiding van een emotionele ervaring.  

 

 Kortom: het labelen van een emotie op een foto van een gezicht helpt ons met behulp van de rechter ventrolaterale prefrontale cortex om onze amygdala te kalmeren. 

 

 

Vervolgens ging de onderzoeksgroep nog een stapje verder en onderzochten het effect het labelen van onze emoties of gevoelens tijdens een Mindfulness meditatie.

En inderdaad: als proefpersonen in zichzelf hun gedachten via Mindfulness meditatie labelden- bijvoorbeeld door in zichzelf te zeggen “Ik voel me nu boos” of “Wat ik nu voel is angst”- werd de rechter ventrolaterale prefrontale actief en verminderde de activiteit van de amygdala. De proefpersonen die het best in staat bleken hun gedachten en emoties te labelen vertoonden de sterkste activatie cq de rustigste amygdala.

 

Door je negatieve emoties en gevoelens te benoemen, blijk je in staat te zijn een rem te zetten op mate van negativiteit van je ervaring.

Hierdoor vermindert je stress respons met alle gunstige effecten die daarbij horen onder andere op je immuunrespons. 

 

Dit gegeven kan niet alleen het gunstige effect verklaren van Mindfulness beoefening maar ook van gesprekstherapie, het bijhouden van een dagboek

en Emotional Freedom Techniques (EFT). 

 

 meer lezen over “affect labelling” : 

-Emotion. 2011 Jun;11(3):468-80. doi: 10.1037/a0023503.
Subjective responses to emotional stimuli during labeling, reappraisal, and distraction.
Lieberman MD1, Inagaki TK, Tabibnia G, Crockett MJ.

Putting Feelings Into Words Affect Labeling Disrupts Amygdala Activity in Response to Affective Stimuli Matthew D. Lieberman, Naomi I. Eisenberger, Molly J. Crockett, Sabrina M. Tom, Jennifer H. Pfeifer, and Baldwin M. Way.Psychological Science 2007;18(5):421-428.

-Psychosom Med. 2007 Jul-Aug;69(6):560-5. Epub 2007 Jul 18.
Neural correlates of dispositional mindfulness during affect labeling.
Creswell JD1, Way BM, Eisenberger NI, Lieberman MD.

 

Tranen in de Supermarkt

 

zie ook het Blog “Tranen in de Supermarkt” van Karlien Bongers in Dagboek van Gezondheid en Geluk