Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS)

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHet Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) is een sterk invaliderende ziekte waar eigenlijk nog weinig over bekend is. 

 

In Nederland zou het gaan om ongeveer 40.000 mensen waarbij de diagnose is gesteld.

Het komt vaker bij vrouwen dan bij mannen voor. 

 

De diagnose wordt tot nu toe gesteld op basis van een aantal klachten die tenminste zes maanden bestaan.

Het meest typerend is een onverklaarbare heftige vermoeidheid. Daarnaast is de concentratie verminderd en het korte termijn geheugen gestoord. Vaak hebben patiënten met CVS last van hoofdpijn en spierpijn en zijn er maag-darmproblemen.

 

De oorzaak van het chronisch vermoeidheidssyndroom blijft vooralsnog onduidelijk. 

 

 

hersenveranderingen bij CVS

 Een wetenschappelijke studie die werd gepubliceerd in 2014 in The Journal of Radiology toonde karakteristieke veranderingen van het hersenweefsel in de rechter hersenhelft bij patiënten met het chronisch vermoedheidssyndroom. Deze hersenveranderingen waren bij patiënten met meer klachten groter. Naast deze typisch veranderingen vonden de onderzoekers van Stanford University bovendien een geringer volume witte stof bij patiënten met CVS ten opzichte van de gezonde controlegroep. Hoe deze typische veranderingen de klachten die passen bij het chronisch vermoeidheidssyndroom precies verklaren blijft nog onduidelijk. Wel geeft dit onderzoek aanwijzingen dat het chronisch vermoeidheidssyndroom ook een organisch substraat heeft. De typische hersenveranderingen kan dienen als een biomarker van CVS voor verder onderzoek naar dit ziektebeeld. 

Een andere studie die werd gepubliceerd in maart 2014 in The Journal of Nuclear Medicine liet op de PET scan van patiënten met CVS het beeld zien van een chronische hersenontsteking. Ook hier bleken de ernst van de afwijkingen die werden gezien gecorreleerd met de ernst van de klachten die werden ervaren.