BUNCH: Nepal 2010

 

 

BUNCH team Chitwan 2010BUNCH project Nepal 2010Missieleiders BUNCH Nepal 2010

 

December 2010: Het eerste project van BUNCH: wat een feest!

Onder leiding van Karlien Bongers ruilen we de witte T-shirts in voor roze en zien in een week tijd 1216 kinderen.

 

Alle gegevens van de kinderen die we verzamelen tijdens de medische check in het carrousel worden in de computer opgeslagen en uiteindelijk verwerkt in het 

2010 BUNCH Medical Report Chitwan-Nepal.

 

Saktikhor was een nieuwe locatie in de MCC check van 2009. Het is een klein handelsstadje aan de voet van de Chepang Hills. De mensen zijn er arm en druk met hun kleine winkels. De kinderen krijgen over het algemeen weinig echte aandacht.

We checken de kinderen van de openbare en een private school in het centrum van het stadje. Met name de private school heeft nauwelijks fatsoenlijke klaslokalen en nauwelijks lesmateriaal. Het jonge lerarencorps lijkt weinig interesse te hebben voor de kinderen die aan hen zijn toevertrouwd. Hoofd onderwijzer van de openbare school lijkt wel geïnteresseerd in zijn kinderen en wat wij kunnen bijdragen. We praten over het belang van hygiene op school en hij lijkt te begrijpen dat als er aandacht is voor handen wassen en tanden poetsen de schoolprestaties zullen verbeteren.

 

Ook zien we de kinderen van een schooltje van een dorp verder de heuvels in. De leraar is met al zijn leerlingen inclusief de peuters twee uur naar beneden gelopen om door ons te kunnen worden gezien.

De meeste hebben geen slippers en hoewel het ‘s ochtends echt koud is dragen ze slechts een dunne blouse.

Ze zijn zonder uitzondering in een slechte conditie met veel anemie en groeistoornissen. We realiseren ons dat er echt honger bestaat in Nepal.

Het maakt ons verdrietig en boos tegelijk. ‘s Avonds terug in de open truck brainstormen we over hoe deze kinderen geholpen zouden kunnen worden. 

Kinderen van het schooltje erop de heuvel in Nepal 2010

Als we na ongeveer 10 km een lekke band krijgen, zien we hoe het ook kan: we worden warm onthaalt bij een lokaal vuurtje, krijgen thee en koekjes. Nadat we uitgebreid bekeken zijn, zingen de dapperste voor ons hun favoriete liedjes.

Hemelsbreed zijn de sneuzels van vanmorgen nog geen 15 kilometer verwijderd van deze gelukkige kiddies.  

 

 

 

Karlien Bongers BUNCH Nepal 2015Karlien Bongers BUNCH Nepal 2015Karlien Bongers BUNCH Nepal 2015Karlien Bongers BUNCH Nepal 2015Karlien Bongers BUNCH Nepal 2015

Karlien Bongers, in het dagelijks leven chirurg, was de medische missieleider van het BUNCH project Chitwan-Nepal 2014. Naast het regelen, praten, inventariseren, overleggen, bemoedigen, ondersteunen, adviseren, meedenken en brandjes blussen bleef er gelukkig genoeg tijd en energie over om kinderen na te kijken.

 

 

Anne Vlietstra, in daily life general physician and also experienced in medical missions with MCC, was the heading assistant of the BUNCH project team. 

 

 Leanne de Vetten BUNCH Nepal 2010Leanne de Vetten BUNCH Nepal 2010Leanne de Vetten BUNCH Nepal 2010Leanne de Vetten BUNCH Nepal 2010

Leanne de Vetten, kinderarts in opleiding in het UMCG geniet van het nakijken van de Nepalese kinderen

 

 Hemmie Kruse (medical doctor in the army),

 

Alice Konijnenberg (general physician),

 

Joël Israëls (last year medical student).

 

 

The team was completed by Elsa Geilman (teacher and coach), 

 

 

 

Marian Kok (consultant in communication & PR),

 

Marie-Jose van der Sandt (teacher/manager),

 

 

Gwen Rodenburg (project manager),

 

 

Nen Hoving (broker) en

 

 

Carla Smit (doctors assistant).

 

 

Onze locale helpers van de Paradise Club in SaurahaOnze locale enthousiaste helpers van de Eco Paradise Club: Suren, Shiva, Sujata, Sayama en Elisha. We reizen samen in de open bus, we zingen liedjes samen afwisselend in het Nepali en het Nederlands, we lachen samen, eten samen en werken samen. 

Afscheid nemen na zo’n mooie week valt zwaar.